Bitcoin-balansen op beurzen op 2 jaar diepte en dat kan een bullish sign zijn

De balans van de bitcoin op de grote beurzen heeft zijn laagste niveau bereikt sinds november 2018. Maar in tegenstelling tot die tijd, toen de bitcoin in de diepten van de cryptowinter was, zien sommigen deze huidige golf van lage bitcoinebalansen op de beurzen als een teken dat een nieuwe generatie beleggers er voor de lange termijn zijn geld in steekt.

De laatste keer dat de bitcoin-saldi op de beurzen op dit lage punt stonden was in november 2018, volgens gegevens van Glassnode. Een harde vork op Bitcoin Cash die maand kan ook de dalende bitcoin-saldi op beurzen hebben veroorzaakt, omdat sommige eigenaren hun bitcoins naar privé-portemonnees verplaatsten om de nieuwe lopers van de vork te claimen. Bitcoin zette vervolgens zijn bearish trend voort in het begin van 2019, voordat het zich herstelde in april van dat jaar.
Schrijf u in op First Mover, onze dagelijkse nieuwsbrief over de markten.
Door u aan te melden ontvangt u e-mails over de producten van CoinDesk en gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en het privacybeleid.
Lange termijn houders als mogelijke reden

Lage bitcoin saldi op gecentraliseerde beurzen impliceren niet noodzakelijkerwijs een bearish market trend. In feite zou het een bullish opvatting van bitcoin houders kunnen weerspiegelen, aangezien zij overgaan tot langere termijn holding strategieën, zoals koude portefeuilles, Glassnode tweeted terug op 14 april.

Dat kan het geval zijn met deze meest recente daling van de balansen, volgens Mike Alfred, CEO van Digital Assets Data.

“Er is geen reden om nu te verkopen als je grote corporate treasuries zoals MicroStrategy hebt die het bedrijfsmiddel nu kopen,” vertelde Alfred in een telefonisch interview aan CoinDesk. “Waarom zou u verkopen als u aan het begin staat van een golf van potentiële corporate treasuries en institutionele beleggers?

Lees meer: Bitcoin CEO: MicroStrategy’s Michael Saylor Verklaart zijn inzet van $425M op BTC

De in Zuid-Korea gevestigde dataprovider CryptoQuant heeft ook de afnemende bitcoin-saldi op de beurzen vastgelegd. Volgens de CEO van het bedrijf, Ki Young Ju, betekent dit dat er minder bitcoinehouders zijn die hun bitcoins op beurzen zouden kunnen verkopen, waardoor een mogelijke grote marktcorrectie wordt vermeden.
photo_2020-09-24-13-47-46

Bitcoin reserves op beurzen vs. prijs

Deze daling is echter geen rechte lijn naar beneden geweest, volgens een andere crypto-databron, Chainalysis. Hun gegevens tonen dagelijkse netto toevloed van bitcoin aan uitwisselingen die zijn grootste eendagsverhoging op 21 Sept. sinds de marktneerstorting op 12 Maart registreren. Philip Gradwell, een econoom bij het bedrijf, vertelde CoinDesk dat het aantal op een “verzwakkende markt” wees.

“Terwijl de totale hoeveelheid bitcoin die op beurzen wordt gehouden laag is, is het de laatste dagen toegenomen, nog steeds klein in verhouding tot de daling op langere termijn van de bitcoin die op beurzen wordt gehouden,” schreef Gradwell in een e-mail reactie op CoinDesk.
De opkomst van de bitcoin op DeFi

De recentste daling van het bitcoin saldo op uitwisselingen begon in midden van maart toen de prijzen een steile tuimeling aan een laag van 10 maanden namen, volgens het wekelijkse rapport van de Noorse firma Arcane Research van de cryptoanalyse op 22 Sept.

Arcane Research schreef het verminderde bitcoin saldo op de beurzen gedeeltelijk toe aan de witgloeiende gedecentraliseerde financiële sector (DeFi), waar bitcoin op Ethereum wordt gemunt door diegenen die de cryptocurrency in ruil voor opbrengsten uitlenen.

“In dezelfde periode [sinds 15 maart 2020] hebben meer dan 100.000 BTC’s hun weg gevonden in de Ethereumprotocollen, wat een deel van de uitstroom zou kunnen verklaren”, schreef het onderzoeksteam.

Zoals CoinDesk eerder deze week al meldde, is de getemperde bitcoin een van de grootste troeven van DeFi geworden. Momenteel, meer dan 108.000 BTC met een waarde van ongeveer $1.1 miljard geslagen van zeven emittenten, volgens Dune Analytics.
Een instroom van minder ervaren beleggers

Anderen zeggen tegelijkertijd dat een nieuwe stroom van crypto-investeerders sinds de start van de coronaviruspandemie de reden zou kunnen zijn voor de lage bitcoinbalans op de beurzen. Deze beleggers, die meestal afkomstig zijn van de traditionele financiële markten, geven wellicht de voorkeur aan “witte handschoenen” zoals een crypto-investeringsfonds om hun crypto-portefeuilles voor hen te beheren, in plaats van zelf naar de crypto-beurzen te gaan.

Als gevolg daarvan is de bitcoinbalans op de beurzen dit jaar zowel consistent als significant gedaald.

Alfred van Digital Assets Data zei dat crypto-fondsbedrijven zoals Grayscale (een dochteronderneming van Digital Currency Group, die ook eigenaar is van CoinDesk) een grote hoeveelheid bitcoin kopen, omdat zowel vermogende particulieren als instellingen nieuwe kapitalen in de crypto-markt zetten. Zo had Grayscale aan het begin van het derde kwartaal 4,1 miljard dollar aan vermogen onder beheer (AUM). Vanaf 23 september bedroeg het AUM 5,5 miljard dollar.

Traditionele beleggers kunnen zich zorgen maken over het gemakkelijke monetaire beleid van de Federal Reserve, andere centrale banken en regeringen over de hele wereld. Maar in tegenstelling tot de oude generatie van crypto-beleggers, die vaak technologisch verfijnd waren.